Nyt stråtag
Gå til forsiden...
Du er her : Startside - Om os -> Stråtagets historie

Stråtagets historie
- en kort oversigt over stråtagets historie

Stråtag som byggemateriale hører historisk set til en af verdens mest brugte. De første huse i menneskets tidsalder blev belagt med siv/rør og man kan i dag konstatere, at der er blevet lagt siv/rørtag tilbage til 4000 år før kristi fødsel. Materialerne var lette at have med at gøre og man var sikker på, at man altid havde nok af det, da det nærmest voksede i alle vandkanter.

 

Vikingerne brugte stråtag

Teknikkerne blev perfektionerede og i forbindelse med folkevandringen kunne man udveksle erfaringer. Menneskene tilpassede deres egen byggestil alt efter i hvilket område de boede. Specielt vikingerne prægede byggekulturen meget og man kan på museet i Hedeby/Slesvig se at de udelukkende har brugt stråtag.

 

Stråtag blev forbudt i byerne

I middelalderen blev husene af forsvarsgrunde bygget meget tæt op af hinanden. Men da skorstenen blev mere og mere udpræget kom det hyppigt til katastrofale bybrande p.g.a. flyvende gløder. I 1400-tallet blev det derfor i de fleste byer forbudt at bruge stråtag.

 

Strå eller rør

I de landlige områder var det i 1800-tallet meget normalt, at bonden havde sine egne marker, hvor han kunne høste strået til sine egne tage på stuehus og stald. Deraf kommer udtrykket "stråtag", men i dag burde det faktisk hedde ”rørtag” da materialet "strå" er meget sjældent. Rør har en væsentlig højere levetid end strå.

I Danmark findes der i dag forholdsmæssigt få stråtækte huse (ca. 60.000). I 60´erne blev stråtaget ofte erstattet med det billigere Eternit i stedet for tegl, da det ikke krævede de store forandringer i tagkonstruktionen. Flere og flere husejere vælger dog i dag af miljømæssige og æstetiske grunde at få det oprindelige tag på igen. Vi kender ingen der synes, at et stråtag ikke er det flotteste tag der findes.